Team Hoffstedt – min blogg om segling

2008-03-01

Supertrimmet

Filed under: Teori — Tags: — Jesper @ 23:28

Under hösten har det inom kölbåtssfären i Sverige växt fram ett nytt begrepp. Supertrimmet. Myntat av Arne K Larssen som vann SM i Express 2007 och även driver sajten regatta.nu. Som jag förstått det handlar det om att trimma fockskotpunkten i sidled istället för längsled i vissa lägen. Fördelen med detta är att man ändrar anfallsvinkeln på focken istället för att twista den. Detta är enligt Arne ett bättre angreppsätt i hårdvind samt när man behöver växla mellan fart och höjd i knepig sjö. Sidledsförflyttningen av focken behöver givetvis synkas med storseglet. Fördelen med detta är bland annat att man behåller formen på focken och inte tappar kraft genom att twista den onödigt mycket. En av tankarna med mycket twist i svår sjö är ju att oberoende av hur kursen ringlar i vågorna är det alltid någon del av seglet som genererar kraft framåt. Det känns ju rimligt, men med supertrimmet kan man istället anpassa anfallsvinkeln utan att tappa kraft i den del av seglet som är för mycket eller för lite twistad.

När jag tänker efter så finns det egentligen goda argument för såväl mycket twist som förflyttning av skotpunkten i sidled i svår sjö. Mycket twist borde ju vara bra för att ha ett jämnt drag i seglet genom en våg. Den kursförändring som uppstår genom en våg kan man ju knappast hinna parera genom att flytta fock- och storskotpunkt i sidled. Dessutom i synk med varandra. I ett längre perspektiv, över flera vågor, där man behöver mycket kraft i särskilt svåra vågor medan man vill ta extra höjd när vågorna är lugnare borde dock Supertrimmet vara klart bättre än twist.

Arne bevisade onekligen styrkan i Supertrimmet när han på SM i Nynäshan seglade ifrån allt motstånd. Framförallt i förhållanden när sjön var grövre än vinden och dessutom låg med en mindre anfallsvinkel än vinden. Då växlade Arne fart och höjd med supertrimmet medan övriga flottan till största del använde sig av twisten för att hantera den svåra sjön.

Supertrimmet har skapat en stor debatt inom kölbåtssfären i Sverige. Kritiken, framförallt från jolle- och katamaranseglare, har varit att detta inte är någon nyhet. De har nog rätt. Nyheten består snarare i att väldigt få Expresser har en sidgående vagn till fockskotpunkten trots att detta är tillåtet enligt klassregeln. Dessutom rekommenderar North Sails trimguide för Expresser att man twistar för att hantera knepig sjö snarare än att använda sig av en tvärgående skotskena. Arne har hittat ett nytt, eller kanske snarare bortglömt, sätt att justera focktrimmet på Expressen. Han har visat att det verkar ge resultat och dessutom skapat ett marknadsföringsmässigt smart namn åt det. Supertrimmet! Nu återstår bara att se hur många Expresser som kommer till vårcupen med en tvärgående fockskotsskena.

116 Comments »

 1. order aspirin sale order aspirin 75mg online order imiquad generic

  Comment by Opkdfs — 2023-08-26 @ 10:02

 2. order dipyridamole 25mg pill order pravachol for sale buy pravastatin generic

  Comment by Oaiuam — 2023-08-26 @ 13:56

 3. buy dipyridamole 100mg online buy dipyridamole 25mg pill order pravachol 20mg online cheap

  Comment by Xfjkzq — 2023-08-27 @ 03:51

 4. buy melatonin 3mg sale buy meloset generic danocrine 100 mg for sale

  Comment by Fjabzk — 2023-08-27 @ 04:39

 5. you may have an excellent blog here! would you like to make some invite posts on my weblog?

  Comment by hermes birkin — 2023-08-27 @ 07:56

 6. Aw, this was a very nice post. In thought I want to put in writing like this additionally ?taking time and precise effort to make an excellent article?however what can I say?I procrastinate alot and on no account appear to get one thing done.

  Comment by bape outlet — 2023-08-28 @ 09:38

 7. Thank you for all of your hard work on this website. My niece really loves carrying out investigation and it’s really obvious why. I notice all concerning the dynamic method you render effective suggestions through your blog and even foster contribution from website visitors on this idea and our own child is now being taught so much. Take pleasure in the rest of the year. You are conducting a stunning job.

  Comment by ggdb — 2023-08-28 @ 13:13

 8. cost melatonin how to get danocrine without a prescription order generic danocrine 100mg

  Comment by Oywzds — 2023-08-29 @ 01:17

 9. duphaston 10 mg us order forxiga 10mg buy empagliflozin 10mg without prescription

  Comment by Lmjaod — 2023-08-29 @ 21:06

 10. This actually answered my downside, thank you!

  Comment by golden goose sneakers — 2023-08-30 @ 14:05

 11. fludrocortisone where to buy rabeprazole 10mg without prescription buy imodium 2 mg sale

  Comment by Ymreme — 2023-08-30 @ 17:36

 12. fludrocortisone 100mcg tablet rabeprazole 20mg brand purchase loperamide generic

  Comment by Fxhdus — 2023-08-31 @ 12:19

 13. buy dydrogesterone 10mg for sale empagliflozin 10mg us buy empagliflozin cheap

  Comment by Kaebcp — 2023-08-31 @ 15:36

 14. An fascinating discussion is worth comment. I believe that it is best to write extra on this subject, it might not be a taboo subject however typically people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

  Comment by supreme t shirt — 2023-08-31 @ 20:16

 15. I抦 impressed, I must say. Really rarely do I encounter a blog that抯 each educative and entertaining, and let me let you know, you will have hit the nail on the head. Your concept is outstanding; the problem is one thing that not sufficient persons are speaking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this in my seek for something relating to this.

  Comment by hermes bag — 2023-09-01 @ 15:06

 16. Разрешение на строительство — это официальный запись, предоставляемый управомоченными структурами государственной власти или муниципального самоуправления, который позволяет начать строительство или выполнение строительных операций.
  [url=https://rns-50.ru/]Получение разрешения на строительство[/url] формулирует правовые основы и условия к стройке, включая разрешенные категории работ, предусмотренные материалы и техники, а также включает строительные нормы и комплекты безопасности. Получение разрешения на строительный процесс является обязательным документов для строительной сферы.

  Comment by RNS-MO-Now — 2023-09-01 @ 15:20

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress