Team Hoffstedt – min blogg om segling

2008-08-12

606-SM i Oxelösund

Filed under: Bankappsegling — Tags: — Jesper @ 20:32

I förra veckan seglade jag 606-SM i Oxelösund med min gode vän Sven Wallin. Resultatmässigt gick det inte särskilt bra men vi lärde oss massor. Tävlingen avgjordes under tre dagar med totalt åtta seglingar i syd till nordvästliga vindar mellan 2 och 8 sekundmeter och viss sjö. 47 båtar kom till start och vi inledde bra med en 19:e plats. Sedan var trenden tyvärr dalande. 19, 43 och 36 första dagen följdes av 27, 32 och 41 andra dagen. Sista dagen satsade vi järnet och lyckades med två diskar på grund av tjuvstart vid svart flagg. Denna serie gav oss en 41:a plats av de 47 startande.

I början hade vi vissa höjdproblem i lätt- till mellanvindsregistret men här tog vi hjälp av Pelle Lindells tips att “nita storen” som han säger på fin göteborgska. Det innebär att skota riktigt hårt med travarvagnen rejält i lovart så att storen stänger akterliket och på så vis omdirigerar mer luft (se tidigare blogentry om De stora vetenskapsmännen). Detta hindrar dock ofta topptelltalen i akterliket från att flyga fritt. Detta går emot de flesta av trimguiderna. De säger att den bör flyga fritt åtminstone 50 procent av tiden. Men det är inte alltid så mycket att bry sig om bekräftade även Björn Österberg från North Sails. Med öl i hand ska sägas. Nita på ni. Men självklart ska man vara försiktig. För mycket nitande kan bromsa rejält. Och om man inte orkar kränga ner båten längre gäller det naturligtvis att twista istället. Gärna med hjälp av att dra i häckstaget.

När vi väl fått riktigt bra båtfart och höjd kunde vi konstatera att det är stor skillnad på att starta i startfält om 25 båtar jämfört med 47. Skillnaden på en bra och en dålig start är enorm. Man måste hela tiden bevaka sin position och marginalerna är små och ens läge förändras blixtsnabbt. Sista dagen satsade vi extra hårt i starterna vilket också visade sig genom två tjuvstarter. Måhända var vi extra synliga för startfartyget då vårt skrov glimmrar i orange. Hursomhelst kostade dessa tjuvstarter naturligtvis ganska många placeringar i totalen.

Vinnare av hela SM blev Pelle Lindell och Björn Lager från Kullaviks Kanot- och Kappseglingsklubb på västkusten. Detta var deras 13:e SM i 606 så segern var onekligen välförtjänt. Extra kul kändes det när jag fick veta att Kullaviks Kanot- och Kappseglingsklubb är 606:ans skapares, Pelle Petterssons, hemmahamn. I övrigt var det jämnt i toppen och Lindell/Lager vann med samma poäng som tvåan, Conny Kjellberg/Olle Jarstad från USS (Uppsala). Men med fler förstaplaceringar.

606 är en fantastiskt kul klass att segla. Båtarna är byggda mellan 1970 och 2008 men ingen fartskillnad märks överhuvudtaget. Seglarna är i alla åldrar och könsfördelningen får nog anses vara relativt god. Lite extra stimulerande kändes det att den nyblivna juniorvärldsmästaren i E-jolle, Josefin Olsson styrde en av båtarna.

Komplett resultatlista hittar ni hos OXSS och fler bilder finns på 606-förbundet.

57 Comments »

 1. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So nice to seek out somebody with some unique ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this website is one thing that’s wanted on the internet, someone with a little bit originality. helpful job for bringing something new to the internet!

  Comment by goyard bag — 2023-08-27 @ 12:05

 2. You made some first rate points there. I appeared on the internet for the issue and found most people will associate with with your website.

  Comment by golden goose — 2023-08-28 @ 13:15

 3. After I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a remark is added I get four emails with the identical comment. Is there any manner you’ll be able to remove me from that service? Thanks!

  Comment by bape sneakers — 2023-08-29 @ 15:24

 4. I and also my pals were found to be checking the excellent recommendations located on the blog and so unexpectedly developed a horrible feeling I had not expressed respect to the web blog owner for those techniques. The boys came certainly happy to read through all of them and have now very much been enjoying these things. We appreciate you indeed being well considerate as well as for making a decision on this kind of impressive issues most people are really eager to know about. My sincere regret for not saying thanks to earlier.

  Comment by hi star golden goose — 2023-08-29 @ 20:36

 5. Can I just say what a reduction to find somebody who really is aware of what theyre speaking about on the internet. You definitely know find out how to convey an issue to gentle and make it important. More people must learn this and understand this facet of the story. I cant believe youre no more fashionable since you undoubtedly have the gift.

  Comment by supreme — 2023-08-30 @ 17:58

 6. Разрешение на строительство — это государственный удостоверение, предоставляемый правомочными учреждениями государственного аппарата или муниципального руководства, который допускает начать стройку или осуществление строительных операций.
  [url=https://rns-50.ru/]Получение разрешения на строительство[/url] предписывает нормативные положения и стандарты к строительной деятельности, включая допустимые разновидности работ, приемлемые материалы и приемы, а также включает строительные стандарты и комплексы защиты. Получение разрешения на строительные работы является необходимым документов для строительной сферы.

  Comment by RNS-MO-Now — 2023-08-31 @ 19:56

 7. I’m typically to blogging and i actually respect your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your web site and preserve checking for brand spanking new information.

  Comment by yeezy boost 350 — 2023-08-31 @ 23:30

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress