Team Hoffstedt – min blogg om segling

2009-12-13

Nästa generations seglarställ?

Filed under: Prylar — Tags: , — Jesper @ 21:15
Idag var det dags för Luciaköret hos MKS och också invigning av mitt nya seglarställ. Eller är det en räddningsdräkt? Min tes är att det är nästa generations seglarställ som funkar både som seglarställ på Gotland runt, som överlevnadsdräkt i ett nödläge och som torrdräkt ombord på en Laser vintertid. Om den klarar alla dessa tre kategorier är det ju ett suveränt plagg! Och dessutom en verklig trygghet att ha med ombord även vid semestersegling.
Tanken föddes egentligen när jag seglade på Vättern en riktigt kall lördag i höstas. Fem grader ute, tio i vattnet och kuling. Riktigt ruggigt helt enkelt. Fastän jag hela tiden tänker på att alltid dra igen muddar kring handleder och fötter lyckas jag på nåt sätt alltid få in vatten innanför kläderna. Den sista timmen på Vättern kände jag mig obehagligt kall och väl i hamn var underställen rejält blöta. Inte konstigt att man fryser då.
När jag på båtmässan i november hittade Ursuits Geronimo Active blev jag riktigt sugen. Jag behövde ju ändå en torrdräkt för vintersegling i Lasern. Och eftersom den är tvådelad med byxor och jacka borde den funka utmärkt på en kölbåt såväl under lättare som tuffare förhållanden. I lättare förhållanden kan man använda enbart byxorna och en enklare skaljacka. Samtidigt är man beredd att växla upp klädseln snabbt genom att ta på jackan/smocken och knäppa ihop den med byxorna. Plötsligt har man på sig ett helt tätt men andande seglarställ och räddningsdräkt.
Som tack för att jag testar min tes fick jag ett rabatterat pris av en av Ursuits svenska återförsäljare, Seapax. Luciaköret blev ett första test som dräkten klarade utmärkt. Möjligen såg jag snäppet bylsigare ut än de som hade rena jolletorrdräkter. Men ombord kände jag mig inte klumpigare än vanligt. Dräkten är förvånansvärt lätt och följsam. Möjligen kändes kragen aningen stor att ha på en Laserregatta men den gick att fälla ner hyfsat. Det är ju viktigt att man känner vinden i nackhåren när man sitter i en jolle. Å andra sidan värmde den väldigt skönt mellan racen.

P1020618Idag var det dags för Luciaköret hos MKS och också invigning av mitt nya seglarställ. Eller är det en räddningsdräkt? Eller kanske rentav nästa generations seglarställ som funkar både som seglarställ på Gotland runt, som överlevnadsdräkt i ett nödläge och som torrdräkt ombord på en Laser vintertid?

Tanken på ett säkrare seglarställ föddes egentligen när jag seglade kölbåt på Vättern en riktigt kall lördag i höstas. Fem grader ute, tio i vattnet och kuling. Riktigt ruggigt helt enkelt. Fastän jag hela tiden tänker på att alltid dra igen muddar kring handleder och fötter lyckas jag på nåt sätt alltid få in vatten innanför seglarstället. Den sista timmen på Vättern kände jag mig obehagligt kall och väl i hamn var underställen rejält blöta. Att segla fem timmar till i det vädret hade varit helt omöjligt.

P1020590

Premiärbad med nya stället i hamnbassängen. Tack till Joachim Staremo för skickligt foto.

När jag på båtmässan i november hittade Ursuits Gemino Operative blev jag riktigt sugen. Jag behövde ju ändå en torrdräkt för vintersegling i Lasern. Och eftersom den är tvådelad med byxor och jacka borde den funka utmärkt på en kölbåt såväl under lättare som tuffare förhållanden. I lättare förhållanden kan man använda enbart byxorna och en enklare skaljacka. Samtidigt är man beredd att växla upp klädseln snabbt genom att ta på jackan/smocken och knäppa ihop den med byxorna. Plötsligt har man på sig ett helt tätt men “andande” seglarställ som också är en räddningsdräkt.

P1020545

Rejäla förstärkningar på knä och lår.

P1020548

Som tack för att jag utvärderar produkten fick jag ett rabatterat pris av en av Ursuits svenska återförsäljare, Seapax. Luciaköret blev ett första test som dräkten klarade utmärkt. Möjligen såg jag snäppet bylsigare ut än de som hade rena jolletorrdräkter. Men ombord kände jag mig inte klumpigare än vanligt 😉 Dräkten är förvånansvärt lätt och följsam. Möjligen kändes kragen aningen stor att ha på en Laserregatta men den lärde jag mig fälla ner lagom till andra racet, vilket också märktes i resultatlistan. Det är ju viktigt att man känner vinden i nackhåren när man sitter i en jolle. Å andra sidan värmde den väldigt skönt mellan racen. Klimatet i dräkten kändes överhuvudtaget väldigt varmt och torrt. Jag brukar alltid bli grymt varm under racen för att huttra lite kallsvettigt däremellan. Men nu var klimatet mer jämnt. Förhoppningsvis berodde det på dräktens andningsförmåga. Ska bli kul att se hur det funkar om man håller igång under lite längre tid.

P1020594

Trots rejält plaskande i hamnbassängen och en del svettande ute på banan kunde jag ta av mig ett helt torrt underställ. Fräscht!

Och hur var tävlingen då? Jo, fina förhållanden som vanligt. 25 båtar på linjen. Nord 4 sekundmeter och växlande väder. Vi bjöds på några regnskurar men även solen tittade fram mellan andra och tredje racet. Själv seglade jag ihop en serie om 23, 13 och 12. Återstår att se vad det blir i totalen.

P1020563

Jocke och Anders höll sig framme. Precis som solen. Här eftersnackande efter andra racet.

P1020559

I väntan på första start. Seglingsledning sköttes kollektivt.

344 Comments »

 1. Hiya! I just would like to give a huge thumbs up for the nice info you’ve here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

  Comment by air jordan shoes — 2023-08-20 @ 20:16

 2. Aw, this was a very nice post. In idea I want to put in writing like this additionally ?taking time and actual effort to make an excellent article?however what can I say?I procrastinate alot and under no circumstances seem to get something done.

  Comment by palm angels hoodie — 2023-08-21 @ 01:47

 3. buy minoxidil online cheap sexual dysfunction best ed pills non prescription

  Comment by Bwcdov — 2023-08-21 @ 14:32

 4. I am usually to blogging and i actually recognize your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and maintain checking for new information.

  Comment by supreme — 2023-08-21 @ 17:41

 5. acarbose 50mg tablet buy micronase 5mg online order griseofulvin online cheap

  Comment by Csoelo — 2023-08-21 @ 18:56

 6. Once I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a remark is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any approach you possibly can remove me from that service? Thanks!

  Comment by bape — 2023-08-22 @ 00:56

 7. Whats up! I simply want to give a huge thumbs up for the great info you have right here on this post. I can be coming back to your weblog for extra soon.

  Comment by fear of god — 2023-08-22 @ 15:59

 8. After research a number of of the weblog posts on your web site now, and I truly like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark website listing and can be checking back soon. Pls take a look at my site as nicely and let me know what you think.

  Comment by supreme new york — 2023-08-22 @ 17:42

 9. I抎 need to verify with you here. Which isn’t something I normally do! I get pleasure from reading a put up that can make people think. Also, thanks for permitting me to remark!

  Comment by air jordan — 2023-08-22 @ 23:32

 10. My husband and i got now cheerful Peter managed to conclude his studies through the entire ideas he grabbed through the blog. It’s not at all simplistic to simply continually be freely giving helpful tips that many some others may have been making money from. And we all recognize we need the blog owner to thank for this. The most important explanations you made, the simple website navigation, the relationships you give support to foster – it is all terrific, and it’s assisting our son in addition to us do think that content is interesting, which is especially important. Many thanks for everything!

  Comment by golden goose shoes sale — 2023-08-23 @ 01:26

 11. Thank you a lot for giving everyone an extraordinarily special possiblity to check tips from this web site. It’s always so excellent and as well , jam-packed with a good time for me personally and my office fellow workers to search your web site really thrice in a week to learn the newest items you have. And definitely, I’m just certainly fulfilled concerning the good solutions served by you. Certain two facts on this page are easily the most effective I have had.

  Comment by golden goose purestar — 2023-08-23 @ 12:55

 12. This web page can be a walk-by means of for all of the info you needed about this and didn抰 know who to ask. Glimpse here, and also you抣l definitely uncover it.

  Comment by supreme sweatshirt — 2023-08-23 @ 15:45

 13. very good put up, i definitely love this web site, carry on it

  Comment by off white outlet online — 2023-08-23 @ 22:22

 14. aspirin 75mg cheap zovirax online buy zovirax tubes

  Comment by Rklxfk — 2023-08-24 @ 06:01

 15. An interesting discussion is price comment. I believe that it’s best to write more on this subject, it might not be a taboo topic however usually individuals are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers

  Comment by palm angels clothing — 2023-08-24 @ 13:55

 16. Whats up! I simply wish to give an enormous thumbs up for the great data you have right here on this post. I shall be coming again to your blog for more soon.

  Comment by fear of god — 2023-08-24 @ 22:17

 17. I want to show appreciation to this writer for rescuing me from this particular crisis. Because of exploring through the world wide web and meeting suggestions which are not powerful, I was thinking my entire life was gone. Being alive without the presence of strategies to the difficulties you’ve resolved by way of the article is a crucial case, as well as those which might have badly damaged my entire career if I had not encountered your web blog. That talents and kindness in playing with everything was tremendous. I am not sure what I would have done if I had not come across such a point like this. I can at this moment look forward to my future. Thanks a lot very much for your impressive and amazing help. I will not be reluctant to endorse your blog to anyone who should receive guide on this problem.

  Comment by golden goose mid star sneakers — 2023-08-25 @ 12:36

 18. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So nice to search out any individual with some authentic ideas on this subject. realy thanks for beginning this up. this web site is one thing that is needed on the net, someone with a bit originality. useful job for bringing something new to the web!

  Comment by yeezys — 2023-08-25 @ 13:20

 19. I抦 impressed, I have to say. Really rarely do I encounter a blog that抯 each educative and entertaining, and let me tell you, you might have hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the issue is one thing that not enough individuals are talking intelligently about. I’m very completely satisfied that I stumbled throughout this in my search for one thing relating to this.

  Comment by golden goose outlet — 2023-08-25 @ 15:12

 20. I am usually to running a blog and i really recognize your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

  Comment by kobe — 2023-08-25 @ 21:58

 21. order dipyridamole pills pill pravachol 20mg buy pravachol 10mg sale

  Comment by Ucvfjd — 2023-08-26 @ 13:16

 22. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Is there any approach you can remove me from that service? Thanks!

  Comment by supreme hoodie — 2023-08-26 @ 14:19

 23. Good post. I learn something tougher on totally different blogs everyday. It can always be stimulating to learn content material from different writers and observe a little something from their store. I抎 prefer to make use of some with the content material on my blog whether you don抰 mind. Natually I抣l give you a link in your web blog. Thanks for sharing.

  Comment by fear of god clothing — 2023-08-26 @ 16:43

 24. When I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a remark is added I get four emails with the identical comment. Is there any means you may remove me from that service? Thanks!

  Comment by kyrie 8 — 2023-08-26 @ 23:35

 25. Разрешение на строительство — это официальный удостоверение, выдаваемый уполномоченными ведомствами государственного управления или территориального управления, который предоставляет начать строительство или исполнение строительных операций.
  [url=https://rns-50.ru/]Разрешение на строительство[/url] формулирует правовые основы и регламенты к строительной деятельности, включая дозволенные типы работ, приемлемые материалы и методы, а также включает строительные стандарты и комплексы охраны. Получение разрешения на строительство является обязательным документов для строительной сферы.

  Comment by RNS-MO-Now — 2023-08-27 @ 10:41

 26. order meloset 3mg online buy norethindrone sale cheap danocrine

  Comment by Acbfjz — 2023-08-27 @ 12:22

 27. There are definitely a variety of details like that to take into consideration. That is a nice level to deliver up. I offer the ideas above as normal inspiration however clearly there are questions just like the one you deliver up where crucial thing will probably be working in sincere good faith. I don?t know if greatest practices have emerged round things like that, but I am positive that your job is clearly identified as a fair game. Each boys and girls feel the influence of just a second抯 pleasure, for the rest of their lives.

  Comment by off white t shirt — 2023-08-27 @ 16:47

 28. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So nice to seek out someone with some unique thoughts on this subject. realy thanks for starting this up. this website is one thing that is needed on the internet, someone with slightly originality. helpful job for bringing one thing new to the web!

  Comment by off white jordan — 2023-08-27 @ 19:00

 29. An attention-grabbing discussion is worth comment. I believe that it’s best to write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

  Comment by kd 15 — 2023-08-28 @ 00:43

 30. This really answered my problem, thanks!

  Comment by jordan shoes — 2023-08-28 @ 18:10

 31. Your home is valueble for me. Thanks!?

  Comment by yeezy outlet — 2023-08-28 @ 19:57

 32. I抎 must test with you here. Which isn’t something I often do! I enjoy reading a put up that may make people think. Additionally, thanks for allowing me to comment!

  Comment by fear of god hoodie — 2023-08-29 @ 01:37

 33. A powerful share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit of evaluation on this. And he the truth is bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I really feel strongly about it and love reading more on this topic. If potential, as you grow to be expertise, would you thoughts updating your blog with extra details? It is highly useful for me. Big thumb up for this weblog publish!

  Comment by palm angels hoodie — 2023-08-29 @ 20:08

 34. After I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a remark is added I get four emails with the same comment. Is there any method you can remove me from that service? Thanks!

  Comment by kyrie 9 — 2023-08-29 @ 21:52

 35. buy dydrogesterone 10 mg online cheap order generic dapagliflozin 10 mg buy cheap generic jardiance

  Comment by Puyzsf — 2023-08-30 @ 03:51

 36. This actually answered my drawback, thanks!

  Comment by off white nike — 2023-08-30 @ 04:19

 37. buy fludrocortisone 100 mcg online fludrocortisone 100 mcg tablet buy loperamide 2mg generic

  Comment by Pzbdpc — 2023-08-30 @ 16:55

 38. I抦 impressed, I have to say. Really rarely do I encounter a weblog that抯 both educative and entertaining, and let me let you know, you have got hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the problem is something that not sufficient individuals are talking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this in my search for one thing regarding this.

  Comment by bape hoodie — 2023-08-30 @ 21:42

 39. Can I simply say what a aid to search out someone who really knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how one can convey an issue to mild and make it important. Extra people need to learn this and understand this side of the story. I cant consider youre no more popular since you definitely have the gift.

  Comment by jordan retro — 2023-08-30 @ 23:21

 40. Thanks for every one of your labor on this blog. Kate really likes getting into research and it’s easy to see why. My partner and i notice all of the dynamic form you create precious suggestions on this blog and as well foster contribution from some others on the situation then our favorite child is really discovering a great deal. Take advantage of the rest of the new year. You’re conducting a splendid job.

  Comment by golden goose kids — 2023-08-31 @ 02:03

 41. Hi there! I just want to give a huge thumbs up for the good info you may have right here on this post. I will be coming again to your blog for more soon.

  Comment by goyard bag — 2023-08-31 @ 05:33

 42. I was very pleased to seek out this web-site.I wished to thanks in your time for this wonderful read!! I positively having fun with every little little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.

  Comment by kyrie irving shoes — 2023-08-31 @ 06:31

 43. Your house is valueble for me. Thanks!?

  Comment by ggdb — 2023-09-01 @ 02:52

 44. That is the correct weblog for anyone who desires to find out about this topic. You notice so much its nearly exhausting to argue with you (not that I truly would need匟aHa). You undoubtedly put a new spin on a subject thats been written about for years. Nice stuff, simply great!

  Comment by nike kyrie 7 — 2023-09-01 @ 11:31

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress