Team Hoffstedt – min blogg om segling

2010-10-18

Nyfiken på… Gustav Dahlberg

Filed under: Reportage — Tags: , , — Jesper @ 20:49

Lördag 9:e oktober avgjordes KM på Mälarhöjdens kanotsällskap. Fjåset bjöd på lätta vindar och tre bra seglingar kunde genomföras. Gustav Dahlberg vann solklart efter tre övertygande spikar. Mycket imponerande i den vridande och stråkiga vinden. I ett försök att förstå hemligheten bakom publiceras en intervju med Gustav nedan. Gustav är också den som tagit flest spikar(7) under Kvällskören 2010 där han slutade på en tredjeplats totalt. En farlig utmanare till suveränen Stefan Sundblom nästa säsong.

Grattis till en glasklar seger i KM 2010. Hur länge har du seglat hos MKS och hur hittade du klubben?
Jag började med ett par kvällskör i lånebåt säsongen 2007. Hittade klubben efter tips från en gammal seglarkompis. Upplägget och atmosfären är ju magisk!

Kan du berätta lite om din tidigare seglingskarriär? Var och hur har du lärt dig allt?
Vuxit upp på västkusten och seglat en hel del jolle som ung i KKKK och GKSS. Först inom optimist där jag var bland de fem bästa i Sverige mina två sista år (14-15 år) och deltog i två VM. Därefter i 420 och e-jolle mellan 15-21 års ålder och ingick i landslaget men hade inga vansinnigt starka internationella resultat. Jag kan väl generellt säga att seglingen var väldigt stor del av mitt liv upp till 15 år och sedan fanns det andra roliga saker att också fokusera på…

Som seglare mitt i fältet funderar jag ofta på hur du gör för att alltid placera dig i topp. Ser du nåt konkret som du tycker vi lite längre ner i fältet borde tänka på?
1. Jag tycker många startar förvånansvärt dåligt sett utifrån att vi kör harstart. Jag tror att många kan tjäna på att vara mer aggressiva i starterna och fokusera på att komma iväg bra och få fri vind. Bästa tipset är nog då att gå tidigt och att “komma underifrån” för att undvika trassliga grosshandlarlägen. Sedan ska givetvis ingen respekt visas för seglare längre fram i fältet, utan behandla alla lika och segla med stort självförtroende.

2. Reflektera ständigt över kombinationen vind och vrid. Innan du slår ställ dig frågan varför och segla inte planlöst. Antingen söker du mer vind, bättre vinkel mot vinden eller att positionera dig på något särskilt sätt gentemot övriga båtar.

3. Segling är en koncentrationssport och du ska vara slut i huvudet när du sitter i bastun. Små tekniska och taktiska misstag kan vara kostsamma och sker ofta pga bristande koncentration.

4. Planera dina rundningssituationer väl, i synnerhet viktigt när du ligger längre ner i fältet. Börja positionera dig tidigt för att få plats på många båtar. Ta sedan ut svängen i rundningen för att få god startfart på kryssen.

5. Håll fart i båten genom bra trim, teknik samt koll på tell tails. På undanvinden ska du söka “tryck i seglet” och då behöver du ofta skära aningens, i synnerhet i början på undanvinden brukar man tjäna på detta för att också få fri vind.

Jag tycker ofta du ser ut att ha ganska lös cunningham på kryssen jämfört med många andra. Du brukar alltid ha lite speed-wrinkles. Är det snabbt :)?
Jag tror inte jag är särskilt vass ännu på att hitta optimala trimmet. Jag brukar köra med lite speed-wrinkles för jag gillar buket som fås… dock inte säker på om detta är rätt.

Hur tänker du i övrigt vad gäller trim en typisk Fjåsetdag med stråkaktig vind mellan 1 och 4 sekundmeter?

 • Kryssen: Hård kick, lös cunningham, hyfsat draget uthal och skotat block i block.
 • Undanvinden: Släpper på kicken så att seglet inte “stänger” och kickar lite extra om jag skär. Om jag hade kunnat reglera uthalet i båten skulle jag släppa på det för att skapa extra bukning.
 • När det är lättvind (<3 m/s) tror jag det är viktigt att inte buka seglet för mkt på kryssen och i mellanvind (3-7 m/s) kan seglet bukas ganska mkt.

Vad tror du är viktigast för en bra placering på Fjåset: material/segel, trim, taktik, strategi eller fysik?
Sorterat efter betydelse:

 1. Strategi/taktik
 2. Teknik
 3. Trim
 4. Material/segel
 5. Fysik

Hur du sedan ska fokusera/prioritera beror sedan givetvis på hur stark/svag du är på de olika delarna.

Hur ser du på pumpning och kroppsrörelser i båten?
Det är viktigt att vi hjälps åt att alla håller sig efter reglerna. Lite tillrop på sjön vid pumpning/kroppsrörelser tror jag vi kommer långt med. Det händer att jag (och andra) använder kroppen lite mkt vid pressade situationer (exv. tighta situationer i starten) och jag tror faktiskt att det i vissa lägen är kontraproduktivt och mer ett symtom på stress…

Vad gör du om du upptäcker att du har en båt i lä som du kommer köra på om du faller för att kunna starta bakom motorbåten/haren? (Grosshandlarens dilemma).
Bara en sak att göra; Stanna upp båten genom att backa seglet mot vinden och invänta haren. Men viktigare ändå såklart… se till att inte hamna i situationen genom att “komma underifrån” och ha bra koll på harens fart och höjd.

Hur ser dina seglarplaner ut för nästa säsong?
Jag är otroligt taggad inför nästa säsong, och då inte minst kvällskören. Legenden Stefan Sundblom behöver få sig en ordentlig match. Främsta verktygen blir att införskaffa nyare båt, planera arbetet preussiskt efter kvällskören så att inga stora startfält missas samt att bli lite mer riskavert för att undvika bottennapp. Sedan måste jag vårda min rygg (precis fått diskbråck) så att jag håller hela säsongen.

Fullständigt resultat från MKS KM 2010 hittar ni här.

99 Comments »

 1. My wife and i got absolutely satisfied Michael could finish up his inquiry out of the ideas he acquired in your web pages. It’s not at all simplistic to simply always be releasing helpful hints that many the others may have been making money from. We acknowledge we’ve got the writer to be grateful to for this. Those illustrations you made, the easy site navigation, the relationships you will help promote – it is all sensational, and it is aiding our son in addition to our family do think that article is entertaining, and that is particularly important. Thanks for the whole thing!

  Comment by palm angels t shirt — 2023-06-21 @ 06:13

 2. order doxycycline overnight

  Comment by doxycycline for sinus infection — 2023-06-21 @ 23:41

 3. Thanks a lot for giving everyone an extraordinarily breathtaking possiblity to read in detail from this blog. It’s usually so lovely and as well , stuffed with fun for me personally and my office co-workers to search your blog minimum 3 times in 7 days to learn the new issues you have. And indeed, I’m certainly impressed for the excellent pointers you serve. Certain 1 ideas in this article are undeniably the most impressive we have all had.

  Comment by jordan shoes — 2023-06-22 @ 07:22

 4. Thanks so much for providing individuals with an extremely superb possiblity to read articles and blog posts from this web site. It really is so brilliant plus packed with amusement for me and my office friends to search the blog on the least thrice in one week to read the new tips you have got. And lastly, I am just at all times fulfilled with the spectacular advice served by you. Selected 1 tips in this article are clearly the best I’ve ever had.

  Comment by off white — 2023-07-21 @ 03:44

 5. I definitely wanted to write a small message to be able to say thanks to you for some of the great solutions you are placing at this site. My time consuming internet look up has at the end been paid with useful points to write about with my family members. I ‘d point out that many of us website visitors actually are rather lucky to exist in a wonderful website with very many lovely individuals with great secrets. I feel truly privileged to have used your entire weblog and look forward to so many more pleasurable times reading here. Thanks a lot again for everything.

  Comment by golden goose sneaker — 2023-07-21 @ 22:40

 6. Once I originally commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Is there any approach you can remove me from that service? Thanks!

  Comment by black golden goose sneakers — 2023-07-22 @ 16:43

 7. I simply wished to appreciate you once more. I do not know the things I could possibly have created without these basics provided by you over such a field. Previously it was a very difficult setting in my view, but discovering a expert manner you treated it took me to leap over delight. Extremely happier for your information as well as believe you know what a powerful job that you’re doing educating most people with the aid of your site. I am sure you haven’t encountered any of us.

  Comment by yeezy outlet — 2023-07-22 @ 17:14

 8. I would like to point out my respect for your kind-heartedness for folks who must have guidance on this important study. Your personal commitment to passing the solution across appears to be definitely invaluable and have constantly empowered associates just like me to achieve their aims. Your amazing insightful help implies a great deal a person like me and especially to my office colleagues. Thanks a ton; from each one of us.

  Comment by off-white — 2023-07-23 @ 11:31

 9. My wife and i felt really fortunate that Jordan could complete his research through the precious recommendations he grabbed out of the weblog. It’s not at all simplistic just to choose to be giving away thoughts which often people could have been trying to sell. And we grasp we need the website owner to appreciate for this. The type of illustrations you made, the easy website navigation, the relationships you will help to engender – it’s got many powerful, and it’s aiding our son in addition to the family consider that the theme is thrilling, and that’s exceedingly indispensable. Thank you for all!

  Comment by palm angels — 2023-07-24 @ 05:41

 10. My husband and i ended up being quite lucky when Louis managed to carry out his research because of the ideas he acquired using your site. It is now and again perplexing to just possibly be making a gift of things which other people could have been making money from. We really fully grasp we have you to thank for that. The specific explanations you made, the simple site menu, the friendships your site help to create – it’s most sensational, and it’s helping our son and us recognize that that subject matter is excellent, and that’s wonderfully important. Thanks for everything!

  Comment by off white nike — 2023-07-25 @ 00:09

 11. I enjoy you because of all your valuable hard work on this blog. My mother enjoys carrying out research and it is easy to understand why. We all notice all about the compelling manner you convey helpful suggestions through the website and cause participation from other individuals on the theme while our child has always been becoming educated a lot. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You’re carrying out a stunning job.

  Comment by jordan retro — 2023-07-25 @ 18:49

 12. you might have a terrific blog right here! would you like to make some invite posts on my weblog?

  Comment by golden goose glitter — 2023-07-27 @ 02:45

 13. I enjoy you because of all your valuable effort on this site. My mom enjoys participating in investigation and it’s really easy to see why. Most people learn all regarding the lively tactic you make very important tactics by means of this website and in addition welcome contribution from some other people on the area while our favorite child is undoubtedly becoming educated a lot of things. Have fun with the remaining portion of the year. You have been performing a very good job.

  Comment by off white — 2023-07-27 @ 06:06

 14. Thank you so much for providing individuals with an extremely breathtaking opportunity to read in detail from this blog. It’s always very cool and also packed with a lot of fun for me and my office acquaintances to visit your blog at the least thrice weekly to read the newest secrets you have got. Not to mention, I am certainly happy with the surprising tricks served by you. Certain two tips in this post are definitely the very best I have ever had.

  Comment by off white — 2023-07-28 @ 01:07

 15. http://erdiproject.eu/archive/forum/addpost/13/?quote=1641836

  Comment by kyrie 7 — 2023-07-28 @ 23:04

 16. http://athlitikoithesmoi.gr/index.php/component/k2/item/17-quisque-lacinia-mauris?start=30

  Comment by hermes — 2023-07-29 @ 17:53

 17. I discovered your blog website on google and check just a few of your early posts. Continue to maintain up the excellent operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. Seeking ahead to reading more from you in a while!?

  Comment by golden goose platform sneakers — 2023-07-30 @ 11:15

 18. https://fashionbiznes.pl/beautybiznes-fenomen-marki-kosmetycznej-kylie-jenner-jak-wygladala-historia-kylie-cosmetics/

  Comment by fear of god outlet — 2023-07-30 @ 11:44

 19. https://nutripsychclinics.webs.com/apps/blog/show/23573922-do-you-have-sticky-blood-?&fw_comments_page=260&fw_comments_order=ASC

  Comment by steph curry shoes — 2023-07-31 @ 05:40

 20. http://www.gross.mx/index.php/blog/item/13-a-post-with-so?start=200

  Comment by fear of god essentials hoodie — 2023-08-01 @ 00:03

 21. http://www.linnysaunders.com/2014/12/the-ladder.html

  Comment by bape — 2023-08-01 @ 17:44

 22. http://www.bloggingwhilenursing.com/2012/10/24/let-the-river-flow-in-you/

  Comment by jordan shoes — 2023-08-03 @ 22:38

 23. http://rembau.kktm.edu.my/index.php/component/k2/item/6-excepteur-sint-occaecat-cupidatat-non-proident-sunt-in-culpa?start=190

  Comment by off white hoodie — 2023-08-04 @ 15:47

 24. http://topad119.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=1354280&page=2

  Comment by jordan outlet — 2023-08-07 @ 08:36

 25. Aw, this was a very nice post. In idea I would like to put in writing like this additionally ?taking time and precise effort to make an excellent article?however what can I say?I procrastinate alot and by no means seem to get one thing done.

  Comment by golden goose sliders — 2023-08-07 @ 23:56

 26. https://www.dotnetportal.cz/blogy/8/Tomas-Slavicek/923/Terminy-praktickych-seminaru-z-vyvoje-her-v-XNA-pro-Windows-Phone

  Comment by irving shoes — 2023-08-08 @ 03:23

 27. http://mirandacelanova.com/index.php/component/k2/item/12-big-oldie-castle?limitstart=0

  Comment by jordan 11 — 2023-08-08 @ 23:36

 28. http://ime-istituto.ru/article/video/uzi_diagnostika_kozhi_na_apparate_dermalab_combo/

  Comment by air jordan — 2023-08-09 @ 20:52

 29. http://farmaciajonuriarte.com/tag/regalos-navidad-bilbao/

  Comment by supreme t shirt — 2023-08-11 @ 18:31

 30. https://www.shareknowledgecenter.com/are-aftermarket-catalytic-converters-any-good.html

  Comment by supreme official — 2023-08-12 @ 17:53

 31. http://barsantana.com/index.php?option=com_fireboard&Itemid=0&func=view&catid=7&id=435075

  Comment by ggdb — 2023-08-13 @ 16:41

 32. http://gaficonsultores.com/index.php/blog/item/3-item3finanzas?start=2040

  Comment by yeezy 350 — 2023-08-14 @ 14:27

 33. An attention-grabbing discussion is worth comment. I believe that you must write extra on this matter, it may not be a taboo topic but usually individuals are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers

  Comment by bape outlet — 2023-08-15 @ 00:08

 34. Can I simply say what a reduction to find someone who truly is aware of what theyre speaking about on the internet. You undoubtedly know tips on how to convey an issue to gentle and make it important. Extra individuals have to read this and perceive this facet of the story. I cant believe youre not more common because you undoubtedly have the gift.

  Comment by goyard online store — 2023-08-16 @ 09:46

 35. There may be noticeably a bundle to learn about this. I assume you made certain good factors in features also.

  Comment by supreme clothing — 2023-08-17 @ 03:51

 36. I found your blog web site on google and test a couple of of your early posts. Continue to maintain up the superb operate. I just extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. Seeking ahead to studying extra from you later on!?

  Comment by kyrie shoes — 2023-08-18 @ 14:01

 37. The following time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I know it was my option to learn, but I truly thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you would fix if you werent too busy on the lookout for attention.

  Comment by bape shoes — 2023-08-19 @ 06:32

 38. This is the best blog for anybody who wants to search out out about this topic. You understand a lot its virtually onerous to argue with you (not that I really would need匟aHa). You positively put a new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, simply nice!

  Comment by kd 15 — 2023-08-20 @ 01:40

 39. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So nice to search out somebody with some original ideas on this subject. realy thanks for beginning this up. this website is something that’s wanted on the net, someone with just a little originality. helpful job for bringing one thing new to the web!

  Comment by bapesta — 2023-08-21 @ 00:47

 40. Aw, this was a very nice post. In idea I want to put in writing like this additionally ?taking time and actual effort to make an excellent article?but what can I say?I procrastinate alot and on no account appear to get something done.

  Comment by kyrie 7 — 2023-08-21 @ 23:54

 41. There are certainly a number of particulars like that to take into consideration. That is a great point to deliver up. I offer the ideas above as basic inspiration however clearly there are questions like the one you deliver up the place an important thing might be working in trustworthy good faith. I don?t know if finest practices have emerged round issues like that, but I’m certain that your job is clearly identified as a good game. Each girls and boys really feel the affect of just a second抯 pleasure, for the remainder of their lives.

  Comment by kd shoes — 2023-08-22 @ 22:31

 42. I found your blog website on google and check a couple of of your early posts. Continue to maintain up the excellent operate. I simply additional up your RSS feed to my MSN Information Reader. Looking for ahead to studying more from you in a while!?

  Comment by fear of god — 2023-08-23 @ 21:20

 43. Would you be inquisitive about exchanging links?

  Comment by curry 8 — 2023-08-24 @ 21:16

 44. Your place is valueble for me. Thanks!?

  Comment by kd13 — 2023-08-25 @ 20:57

 45. you’ve got an excellent weblog right here! would you like to make some invite posts on my weblog?

  Comment by nike dunks — 2023-08-26 @ 22:35

 46. An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit analysis on this. And he the truth is purchased me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love reading extra on this topic. If doable, as you turn out to be expertise, would you thoughts updating your weblog with more particulars? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

  Comment by supreme clothing — 2023-08-27 @ 23:42

 47. It’s best to participate in a contest for top-of-the-line blogs on the web. I’ll suggest this site!

  Comment by kd shoes — 2023-08-29 @ 00:37

 48. I’m often to running a blog and i really admire your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your website and keep checking for brand new information.

  Comment by bape — 2023-08-30 @ 03:05

 49. you’ve gotten an important blog here! would you prefer to make some invite posts on my weblog?

  Comment by supreme — 2023-08-31 @ 04:19

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress